1942

1 -15 Kasım 1942: Supercharge Operasyonu ile Rommel Geri Çekiliyor

1 Kasım 1942 Mısır’daki müttefik birlikler ‘Supercharge Operasyonu’ için toplanıyor ki bu çökmekte olan Mihver hatlarını delmek için son saldırı olabilir. Britanya Başbakanı Churchill, Mısır’daki Müttefik saldırısının hızının kesilmesine öfkeleniyor: “Savaşı kazanabilecek bir general bulmak gerçekten imkânsız mı?”

Operation Supercharge

2 Kasım 1942 Operation Supercharge başladı. Yeni Zelanda tankları yeni bir taarruza öncülük etmeye hazırlanırken, müttefik bombardıman uçakları 7 saat boyunca Mısır’daki Alman hatlarını vurdu. 2. Dünya Savaşı sırasında ‘Operation Supercharge’ adıyla anılan üç operasyon gerçekleştirilmiştir. Bunlar:

1.Tobruk kuşatması sırasında Avustralya 9. Tümeni kurtarmak için yapılan üç operasyondan ikincisi Operation Supercharge (1941)

2.İkinci El Alamein Savaşı sırasında Eksen savunma hatlarını aşan bir saldırı olan Operation Supercharge (1942)

3.Tunus Harekatı’nda Tebaga Gap’ta bir üstünlük manevrası olan Operation Supercharge II

El Alamein savaşı New York Times haritası

El Alamein’deki müttefik saldırısı, Akdeniz’deki Mihver ikmal hatlarını bozan bombardıman uçakları ve savaş gemileri tarafından destekleniyor. Bu New York Times haritası çölde yaşanan savaşı gösteriyor.

ABD Başkanı Salı günü gerçekleşecek seçimlerde herkesi oy kullanmaya teşvik ediyor: “Demokrasiyi canlı tutmak için topyekun bir savaş içindeyiz… Bu savaş sadece mermi değil, aynı zamanda oy kullanmayı da içeriyor.” Roosevelt, Amerikan askeri sanayicilerine işçilere oy kullanmaları için ücretli izin vermelerini de emretti.

3 Kasım 1942 Yeni Zelandalılar bugünün saldırılarına 94 operasyonel tankla başlamışlardı ki şimdi sadece 14 tankları kaldı. Bununla birlikte Müttefikler nihayet Mihver hatlarını aşmayı başardı. Harap olmuş Müttefik ve Mihver araçlarıyla dolu El Alamein’in çevresindeki çölden çıkılıyor. İngiliz askeri Henry Ritchie: Mısır’daki savaş alanlarının “alev alev yanan tanklar, cesetler ve harap olmuş tanksavar silahlarından oluşan bir mezarlık” olduğunu kaydediyor.

Rommel, Hitler’den birliklerinin Mısır’dan geri çekilmesi için bir talepte bulunuyor: “Ordunun gücü, 10 günlük savaştan sonra o kadar tükenmişti ki, artık düşmanın bir sonraki yarma girişimine etkili bir savunma sunamayacak durumdaydı. Buna rağmen Hitler, Kuzey Afrika’daki Alman kuvvetlerine geri çekilme izni vermeyi reddediyor ve General Rommel’e şunları söylüyor: “Hızlı durmaktan başka bir düşünce olamaz, bir yarda toprak vermeyin … Birliklerinize gelince, onlara zafere ya da ölüme giden yoldan başka hiçbir şey gösteremezsiniz!”. Rommel’in notlarından: Hitler’in sınırı tutma emrini yerine getirmek artık imkânsız… Tamamen şaşkına dönmüştük ve Afrika kampanyasında ilk defa ne yapacağımı bilmiyordum.”

4 Kasım 1942 Amerikan Kongre seçimlerinde, Cumhuriyetçi parti büyük ve beklenmedik kazançlar elde etti. Seçmenlerin canı, hükümetin Başkan Roosevelt’in Yeni Düzen’e ve savaş zamanı ekonomik değişikliklerine aşırı derecede yaklaşmasıyla sıkılmış olabilir. Amerikan seçimlerinde gıyaben oy kullanan çok sayıda Japon asıllı Amerikalı vardı; bunlardan bazıları şu anda ABD toplama kamplarında tutuldu ve Japonya için ABD’ye karşı casusluk yapacaklarından korktukları için batı kıyısı eyaletlerinden sürüldü.

5 Kasım 1942 Kızıl Ordu ile Wehrmacht arasındaki şiddetli çatışmalar yerleşim merkezine çok yaklaştığı için Stalingrad’ın elektrik santrali kapandı. Kış yaklaşırken şehir artık elektriksiz.

6 Kasım 1942 Mısır’daki İtalyan kuvvetleri geri çekilecek araçları ya da savaşacak cephaneleri olmadan mahsur kaldı. İtalyanların Alman tanklarının ardındaki şiddetli direnişine rağmen, Mihver hatları yarıldı ve Mısır boyunca tam anlamıyla geri çekilme başladı.

7 Kasım 1942 İngiliz halkı, Mihver’e karşı karada kazanılan nadir bir zaferi kutluyor: İki yıldan sonra ilk kez, İngiliz kilise çanları, Müttefiklerin El Alamein’deki zaferini kutlamak için bu Pazar günü çalacak.

Kuzey Afrika’da esir düşen Alman ve İtalyanlar

El Alamein civarındaki İtalyan ve Alman birlikleri, Rommel ve Afrikakorps’u geri çekilerek terk edilince aç ve susuz kalmış dahası etrafı çevrilmiş durumdayken Müttefiklere teslim oluyorlar.

8 Kasım 1942 Bolşevik Ekim Devrimi’nin 25. yıldönümünde Stalin, tüm Sovyet birliklerine bir emir verdi: “Sovyet topraklarını Hitler’in haşaratlarından temizleyebiliriz ve temizlemeliyiz.”

Madagaskar’da Vichy Fransız sömürge güçlerine karşı süren 6 aylık bir kampanyanın ardından, Afrika ve İngiliz birlikleri adayı ele geçirdi. Adanın Vichy Fransız komutanı, Madagaskar’da yavaşça geri çekildikten sonra nihayet teslim oldu.

Aylarca süren gizli planlama ve Kuzey Afrika’ya asker sevkiyatının ardından Müttefik orduları, Fas, Cezayir ve Tunus’un amfibi bir istilası olan Meşale Operasyonunu başlattı. ABD Ordusu, Kuzey Afrika’daki kıyıya çıkarma sırasında ateş etmeme emri aldı. Amerikalılar, Fransız savunucularının onları “kurtarıcılar” olarak karşılayıp Nazi Almanyası ile iş birliğini sona erdireceğini umuyor.  Meşale Operasyonundaki Amerikan askerlerinin çoğu ilk kez savaşa katılıyor ve Fransızlar umulanın aksine savaşıyor. Bir ABD Donanması denizaltısı tarafından Fransa’da saklandığı yerden kaçan Fransız Nazi karşıtı General Henri Giraud, Meşale Operasyonuna katılmayı reddetti ve Fransız birliklerini barışçıl bir şekilde teslim olmaya ikna etmeye çalıştı.

Bugün düzenlenmesi gereken Büyük Savaşı sona erdiren ateşkes anma törenleri İngiltere, Kanada ve Avustralya’daki savaş çalışmalarına müdahale etmemek için 11 Kasım’dan Pazar gününe kaydırıldı.

Kuzey Afrika Müttefik saldırısı ve Almanların geri çekilmesini gösteren harita

9 Kasım 1942 Kuzey Afrika’daki Fransız direniş savaşçıları -ki çoğu Vichy anti-semitik yasaları tarafından hedef alınan birçok Yahudi- Cezayir’de bir darbe düzenleyerek Amerikan birliklerinin karaya çıkmasını engellemek isteyen Fransız komutanlarını yakaladı.

Hitler, Münih’te kıdemli Nazilerle konuşuyor ve Stalingrad’daki zaferi kutluyor: Sovyet direnişinin “sadece birkaç küçük kısmı” kaldı, diyor. Başarısız olan “Birahane Darbesi”nin 19. yıl dönümünde Führer, Volga’nın Almanlarca kontrolünü kutlanıyor.

10 Kasım 1942 Amerikan bombardıman uçakları ve savaş gemileri, ABD’nin Fas’ı işgal girişimine direniş görünce, Kazablanka limanını bombalayarak, 24 Fransız savaş gemisini batırdı ve 462 savunma askerini öldürdü. Amerikan birlikleri Kazablanka’yı kuşattı ve Fransız ve Faslı savunucuları Başkan Roosevelt adına teslim olmaya çağıran broşürler dağıttı. Kuzey Afrika’daki müttefik işgal gücü, büyük limanları kontrol etmek için Vichy Fransız savunucularının yanından geçerek Fas ve Cezayir’e çıktı.

11 Kasım 1942 Dünya çapında savaş devam ederken, bugün İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer müttefikler, Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren Ateşkesin 24. yıldönümünde Anma Günü’nü kutluyor. Londra’daki konuşmasında Winston Churchill, Mısır’da bir Müttefik zaferini duyurdu: “Kan, gözyaşı, zahmet ve terle geçen yıllar sonra şimdi yeni bir deneyimimiz var. Zaferimiz var; dikkate değer ve kesin bir zafer.” Churchill, Rommel’in El Alamein’deki yenilgisi üzerine: “Bu son değil. Sonun başlangıcı bile değil. Ama bu belki de başlangıcın sonudur” diyor. Churchill, Amerika’nın Fransız Kuzey Afrika’sını işgalini ve Mısır’daki Müttefiklerin zaferini kutluyor: “Afrika kıyılarını Nazi ve Faşist tiranlığın lekesinden arındırmaya” başlayacağız. Konuşmanın tamamı şurada

Alman birlikleri, kukla Vichy rejiminin topraklarını ilhak ederek güney Fransa’ya doğru ilerliyor: Naziler, Fransız hükümetinin Kuzey Afrika’daki Fransız kuvvetlerinin hızla teslim olmasının ardından, Müttefiklerin Avrupa’ya çıkmasına izin vermeye istekli olabileceğinden korkuyor.

12 Kasım 1942 “Meşale Operasyonu”nun başlamasından üç gün sonra, Müttefik orduları artık Fas ve Cezayir’deki neredeyse tüm Fransız imparatorluklarını kontrol ediyor. Cezayir’de tesadüfen hastaneye kaldırılan oğlunu ziyaret eden Fransız Amiral Darlan, Kuzey Afrika’daki Amerikalı işgalcilerle bir anlaşma yaptı: Darlan, tüm Fransız Afrika’sından sorumlu “Yüksek Komiser” ilan eden Müttefikler karşılığında Fransız kuvvetlerine direnişi durdurmalarını emrediyor.

Stalingrad Fotoğraf Galerisi

13 Kasım 1942 Kızıl Ordu’nun çaresiz direnişine rağmen, Sovyetler artık Volga’nın batı yakasında sadece birkaç arazi parçasını elinde tutuyor: Stalingrad’ın çoğu kaybedildi. Stalingrad’daki “Kızıl Ekim” ve “Barikatlar” 2 traktör fabrikası, Kızıl Ordu kalelerine dönüştürülmüşse de sonunda Almanların eline geçti. Haftalar süren çatışmalardan sonra geriye kalan yanmış binaların iskeletleri…

18-64 yaş arası tüm Amerikalı erkekler, hükümetin “Seçici Hizmet Sistemi” ne kaydolmak zorunda kalıyor. Her ay 200.000 uygun erkek, savaş süresince 6 ay daha hizmet etmek üzere ABD Ordusuna alınmaktadır. Amerikan Kongresi, 18 ve 19 yaşındakilerin ABD Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmesi için oy kullandı: Yeni yasa tasarısı zorunlu askerlik yaşını düşürdü ve 10.000 genci daha Ordu ve Donanmaya gönderilmeye uygun hale getirdi.

14 Kasım 1942 Kızıl Ordu’da “Korkaklar ve asker kaçakları”na, NKVD tarafından idam edilmeden önce soyunmaları emrediliyor: böylece üzerinde kurşun deliği olmayan üniformalar yeni askerler tarafından yeniden kullanılabilecek… NKVD “blokaj birimleri” Stalingrad’da geri çekilen Kızıl Ordu askerlerini vurarak diğerlerini ölümüne savaşmaya zorluyor. 10.000’den fazla Sovyet askeri şimdiden öldürüldü.

15 Kasım 1942 George Orwell, iki yıldan sonra ilk kez Pazar sabahı kilise çanlarının sesini duyuyor. Çanlar Alman işgali durumunda uyarı vermek için kullanılacaktı.Gerçek ortaya çıkıyor: Mısır’daki zaferi kutlamak için bu sabah kilise çanları çalınıyor.

İtalyan nakliye gemisi SS Scillin, İngiliz denizaltısı HMS Sahib tarafından Akdeniz’de batırılıyor: Gemide bulunan ve Kuzey Afrika’dan İtalya’ya nakledilen yaklaşık 800 Müttefik savaş esiri ölüyor.

Guadalcanal savaşı

Pasifik adası Guadalcanal açıklarında Japon ve ABD donanmaları yakın mesafeden çatışırken şiddetli bir deniz savaşı patladı. Japon savaş gemileri, ABD Donanmasının şiddetli direnişi karşısında Guadalcanal’ın umutsuz savaş alanına 11.000 asker çıkarmaya ve Amerikan güçlerini bombalamaya çalışıyor. Guadalcanal’ı bombalamak için bölgeye gelen Japon Donanması 2 savaş gemisi, 5 kruvazör ve 12 muhrip kuvvet göndermesine rağmen, Amerikan filosunu geçemeyince ABD bombardıman uçakları Japon birliklerinin çoğunu batırdı.